Gästprofilen: Jessica Stigsdotter Axberg

Jessica Stigsdotter Axberg är föreläsare, författare och grundare av MrsHyper. Hon säger att hon vill ”adhd-frälsa” världen, vilket hon gör genom egna föreläsningar och böcker.

Jessica har bland annat medverkat i vår podd Mötesakuten, i ett avsnitt som handlar om "NPF-inkludering i möten och event" som du kan läsa mer om och lyssna på här.

I den här miniintervjun bad vi Jessica dela med sig av sin syn på hur möten och event kan bli mer NPF-vänliga.

Jessica har föreläst och producerat böcker om NPF sedan 2010. Många av de barn som fick sina diagnoser för 10-15 år sedan är nu på väg ut i arbetslivet och det skapar ett stort behov av NPF-kunskap hos arbetsgivarna. Det hjälper hon gärna till med.

Vad skulle du säga är den största utmaningen med traditionella möten för personer med NPF – med eller utan diagnos?

I den bästa av världar har varje möte en förutbestämd agenda och formell struktur, ledd av en mötesledare. Mötet bör vara tidsbestämt och ett protokoll summera diskussioner och beslut. Men så är det tyvärr sällan.

Ofta skapar vi agendan under mötet, är inte superbra på att hålla tider och protokollen blir otydliga eftersom vi pratar OM saker, men glömmer vad vi bestämt. Vi är ofta alldeles för fluffiga och luddiga i våra möten.

Dessutom spelar sinnesintrycken stor roll. Vissa personer stimuleras av många sinnesintryck, medan andra knappt orkar mer än korta stunder när intrycken blir många. Bara tanken på att behöva vara och agera i ännu ett ”traditionellt möte” kan göra att man undviker det. Jag vill dessutom påminna om att personer som stimuleras av många sinnesintryck också tar slut och behöver återhämtning.

Har du själv ett minne av ett möte eller en situation där du kände att det verkligen fungerade utifrån NPF-perspektiv?

Än har jag inte varit med om det där ”toppenbästa” mötet eller konferensen, men några har varit bra nära 😀. Det gemensamma för dem har varit att det fanns en förståelse för allas skilda behov av tydlighet samt behovet av att kunna skärma av mot alla sinnesintryck. Och såklart, hur det varit tillåtet visa att man har behov som kanske sticker ut i andras ögon.

Vad tycker du är det viktigaste alla som jobbar med möten och event borde ha koll på när det gäller NPF?

Först och främst – att förstå att det är en oförmåga och inte en ovilja när vi med NPF kanske inte beter oss som “normtypiker”. Vi behöver tänka på att minska det visuella bruset (sinnesintrycken) och öka vår tydlighet.


I den bästa av världar - möten

  • Kallelsen till mötet innehåller en förutbestämd agenda.

  • På mötet håller man sig till agendan.

  • Mötet och deltagarna håller sig till mötesstrukturen.

  • Är tidsbestämt med tydlig start- och sluttid. Och man är noga med att hålla tiden.

  • Korta genomgångar och många mikropauser.

  • En protokollansvarig som dokumenterar de beslut som tas på mötet

  • Protokollet svarar på frågorna vem, vad, när, hur – och kanske till och med varför.


I den bästa av världar - konferens

  • Till exempel kan man använda mickar så alla kan använda hörlurar med ljudet från mötet/konferensen – det stänger ute de flesta andra ljud.

  • De som behöver kan dra sig undan och skärma av i samma lokal.

  • De som behöver kan sitta längst fram och ”nästan vara medverkare” utan att det höjs på ögonbryn.

  • Man får förslag på mingelfrågor

  • Möjlighet sitta i ett tyst rum eller avskärmad del i matsal

  • Slippa behöva förklara sig varje gång man har behov av exempelvis hörlurar, keps, luva, skärm, solglasögon eller andra vanliga ”avskärmare”.

Nästa
Nästa

Gästprofilen: Florence Cardell