Blogg

Jorgen Dyssvold Jorgen Dyssvold

Stoppa gissningsleken med ett faktastopp

När diskussioner på möten förvandlas till gissningslekar riskerar besluten att bli dyra omvägar. Ingenjören Tom Chi kallar fenomenet för ”Guess-a-thon”. I den här artikeln får du veta hur du undviker att fastna i spekulationsrundor och i stället kan ta välgrundade beslut med hjälp av faktabaserade beslutsunderlag.

Läs mer
Jorgen Dyssvold Jorgen Dyssvold

Så gör du deltagare till medskapare med teknikens hjälp

Tänk dig en valdebatt där tittarna får styra ämnena, begära faktagranskning i realtid och be en AI-assistent förklara det som är svårt. I slutet sammanställs deras omdömen till en gemensam recension. Det låter kanske futuristiskt, men tekniken finns redan. Med teknik i kombination med rätt arbetssätt kan publiken bli engagerade medskapare. I den här artikeln beskriver vi hur det fungerar och hur du själv kan komma i gång.

Läs mer
Jorgen Dyssvold Jorgen Dyssvold

Från tillgänglighet till verklig inkludering (Herr Omars trendrapport 2025)

Från tillgänglighet till verklig inkludering är ett av tio teman i Herr Omars trendrapport 2025. Länge har fokus legat på att skapa tillgängliga miljöer, både fysiskt och digitalt, så att fler ska kunna delta i möten och event. Men tillgång betyder inte alltid möjligheten att medverka på samma villkor som övriga. Verklig inkludering handlar om att arbeta med ett bredare perspektiv, där hänsyn tas till alla de mångskiftande behov och funktionssätt som förekommer i en grupp.

En tydlig trend inom inkludering är att designa aktiviteter utifrån olika funktionssätt redan från start, som alternativ till att göra tillgänglighetsanpassningar på aktiviteter som redan är färdigdesignade. Ett exempel på detta är SAV – en mobil återhämtningszon designad för personer med autism, PTSD, demens och annan typ av överkänslighet för intryck.

Läs mer
Jorgen Dyssvold Jorgen Dyssvold

Så kan inkludering göra tystnadskultur till samtalskultur

I en färsk studie uppger nära varannan medarbetare att de inte vågar dela åsikter och förslag under exempelvis möten. Det som inte sägs under mötet riskerar i stället att delas i så kallat korridorsnack. Det minskar engagemanget och innovationskraften, samtidigt som stressen ökar. I den här artikeln utforskar vi varför tystnad uppstår, hur du kan bryta den och hur ni skapar en inkluderande kultur där fler vill och vågar tala. Vi avslutar med fem konkreta tips på hur du tar en grupp från tyst kunskap till kollektivt lärande.

Läs mer
Jorgen Dyssvold Jorgen Dyssvold

Så skapar du ritualer som ger struktur och sammanhållning

Ritualer är återkommande handlingar med ett syfte. De kan stärka gemenskap, skapa struktur och öka fokus. Forskning visar att ritualer sänker stress, ökar motivation och gör människor mer närvarande. Idrottslag, team och organisationer använder ritualer för att markera övergångar, samla energi och skapa mening. Enkla ritualer, som att inleda möten med en reflektion eller avsluta en workshop med en gemensam insikt, kan ge stor effekt.

I den här artikeln förklarar vi vad ritualer är och hur du kan dra nytta av dem.

Läs mer
Jorgen Dyssvold Jorgen Dyssvold

Så tar du möten från envägskommunikation till samskapande

Deltagare vill inte längre bara lyssna – utan också kunna påverka, diskutera, lämna förslag och på andra sätt vara med och bidra till upplevelsen. Genom att skapa mer interaktiva, inkluderande och engagerande format kan ni ta era möten och event från passiv envägskommunikation till ett mer aktivt samskapande. Det är temat för både Herr Omars trendrapport 2025 och den här artikeln.

Läs mer
Jorgen Dyssvold Jorgen Dyssvold

Sociala aktiviteter är ett raketbränsle för motivation och innovation

Sociala aktiviteter kan fungera som ett raketbränsle för att öka produktivitet, innovation och utveckling. Det har gått från att tidigare mest vara en trivselfråga till att idag vara helt avgörande för hur vi mår och presterar. De blir därmed också en viktig faktor som styr vad människor spenderar tid och pengar på. I den här artikeln går vi igenom varför, ger dig konkreta fakta från en färsk undersökning samt delar med oss av konkreta tips på hur du gör.

Läs mer
Jorgen Dyssvold Jorgen Dyssvold

Så får du vanor som håller längre än salladshuvudet

Att förändra vanor är som att gå i motvind. Hjärnan sparar energi genom att välja det trygga och bekanta, samtidigt som den föredrar omedelbara belöningar. Nästan alla av de tiotusentals beslut vi tar varje dag sker därför per automatik. Att stanna upp och göra medvetna val kostar betydligt mer energi och är något som hjärnan helst undviker.

I den här artikeln utforskar vi varför vi har en tendens att ge upp och varför ”att göra annorlunda” ofta känns obekvämt. Vi tipsar också om hur du kan börja eller sluta med något samt göra det till en vana som håller längre än salladshuvudet.

Läs mer
Jorgen Dyssvold Jorgen Dyssvold

Så skapar du möten som engagerar generation Z

Generation Z vill ha möten med mening och dialog. De söker tydliga syften, flexibilitet och en balans som främjar både engagemang och återhämtning. I den här artikeln får du lära dig hur du skapar möten med struktur och interaktivitet, där deltagarna bidrar aktivt och känner sig sedda – en förändring som gynnar alla generationer.

Läs mer