Stoppa gissningsleken med ett faktastopp
När diskussioner på möten förvandlas till gissningslekar riskerar besluten att bli dyra omvägar. Ingenjören Tom Chi kallar fenomenet för ”Guess-a-thon”. I den här artikeln får du veta hur du undviker att fastna i spekulationsrundor och i stället kan ta välgrundade beslut med hjälp av faktabaserade beslutsunderlag.
Från gissningar till fakta är ett av tio teman i Herr Omars trendrapport 2025. Den kan du läsa mer om här.
Ni går vidare till nästa punkt på mötet. Det inleds med en kort dragning, som avslutas med en utmaning som behöver lösas. Någon kastar snabbt ur sig en gissning – komplett med både orsak och lösning. En kollega hakar på, genom att förklara varför det inte skulle fungera. En tredje säger sig ha läst om ett liknande försök som misslyckades, har en teori om varför och presenterar därför ett helt annat förslag. Känns situationen bekant?
Brist på fakta drar igång ett ”Guess-a-thon”
Ingenjören Tom Chi har gett det här fenomenet ett namn: Guess-a-thon. Det uppstår när diskussioner fastnar i en rundgång av antaganden, där beslut styrs av den som argumenterar bäst eller har högst rang, snarare än fakta. Tom Chi påminner om att smarta människor alltid hittar smarta argument för sina gissningar. Men hur övertygande de än kan låta, så är gissningar alltid bara gissningar.
Utan att stanna upp och samla in mer data riskerar vi att fatta beslut baserade på välformulerade, men tyvärr ofta felaktiga, underlag.
I sin senaste bok Reset – How to Change What’s Not Working beskriver Chip Heath hur vi ofta fastnar i invanda mönster som inte fungerar. Möten är ett klassiskt exempel och något som ofta skulle må bra av en omstart. Kanske med ett nytt operativsystem, som Meetfulness – möten med tydliga principer och struktur för mer resultat och mindre slöseri av tid.
Viljan att komma vidare ställer till det
Ett Guess-a-thon uppstår när vi saknar tillräcklig kunskap, men ändå vill hålla tempot uppe. Deltagarna vill visa sig handlingskraftiga genom att bidra med idéer som kan göra att man kan ta de beslut som krävs för att komma vidare. Problemet är att beslut baserade på gissningar sällan blir de bästa och därför inte håller i längden. Tvärtom kan de bli både kostsamma och tidsödande, eftersom vi ofta tvingas rätta till dem i efterhand.
Lösningen: Ta ett faktastopp
När samtalet börjar snurra runt spekulationer är det dags att trycka på pausknappen. Ett faktastopp innebär att ni parkerar frågan, samlar in rätt underlag och återupptar diskussionen med ett bättre underlag. Ofta räcker det med en kort paus – något som nästan alltid sparar mer tid än vad det kostar.
Ett faktastopp handlar inte om att bromsa kreativitet, utan om att skilja mellan idéer värda att utforska och beslut som kräver fakta.
Fem sätt att undvika gissningslekar i möten:
Inför faktastopp som rutin: Gör det normalt att alltid pausa frågan när underlaget brister. Det sparar nästan alltid mer tid än vad ett felbeslut kostar.
Tydliggör vad som är fakta och vad som är antaganden: Börja varje diskussion med att lista vad ni faktiskt vet – och vad ni tror att ni vet.
Utse en ”kunskapsjägare”: Låt någon få ansvar för att snabbt ta fram data, göra en mini-research eller kolla med rätt personer.
Testa innan ni fattar stora beslut: Kan ni bygga en enkel prototyp, göra en snabb användarintervju eller simulera ett scenario innan ni tar beslut?
Skapa en kultur som hyllar kunskap framför snabbhet: Belöna dem som vågar säga ”vänta, vi vet inte…” och förordar beslut baserade på fakta.
Vill ni uppgradera era möten?
På Herr Omar hjälper vi organisationer att gå från gamla mötesvanor till smartare och mer medvetna sätt att arbeta tillsammans. Vi kallar det Meetfulness, som bland annat handlar om att byta gissningar mot insikter.
Hör av dig så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa också er till en möteskultur med färre gissningslekar!